Navigation Menu+

Sopat! -kirjani

sopat

Sopat! Nyt saatavana.
Tilaa tästä!

https://www.facebook.com/Sopat-476948992391463/?fref=ts

Sadat asiakkaat ovat vuosien saatossa pyytäneet minua tekemään keittokirjan. Näin Laaja kiinnostus on ollut äärimmäisen imartelevaa – kiitos siitä kaikille!

En oikein osaa selittää, miksi olen pantannut tätä kirjaprojektia näinkin pitkään. Ehkä se oli silkkaa laiskuutta. Ehkä halusin pitää reseptit itselläni, ikään kuin pantteina pahan päivän varalle. En tiedä.

Muutama kuukausi ennen kuin täytin puoli vuosisataa, kirjan tekoon liittyvä ajatuksenkulku muuttui kertaheitolla. Minulla oli pää täynnä ideoita ja halusin jakaa niitä. Miksi enää panttaisin? En vain ollut varma, miten saisin projektiin tarvitsemani tuen.

Päätin kokeilla onneani Facebook-sivullamme. Kirjoitin olevani valmis tekemään kirjan. Jos joku tunsi jonkun joka tunsi jonkun, tiesi mistä minut löytää. Ei tainnut mennä edes vuorokautta, kun jo istuin Qulmassa juttelemassa tulevasta sopimuksesta Gummeruksen kanssa. Hankkeen toteutumisesta kuuluukin iso kiitos Riitta Palménille!

Miksi Jaeseong kuvasi Sopat?

Tiemme kohtasivat kun Jaeseong  tuli kysymään työpaikkaa Qulmaan. Ymmärsin jo haastatteluhetkellä, että nuoressa herrassa oli jotain erikoista. Hän oli ystävällinen, älykäs ja huumorintajuinen. Hän tuli erittäin hyvin toimeen sekä asiakkaiden että Qulman muiden työntekijöiden kanssa.

Henkilökunnan juhlissa Jaeseong kantoi aina mukanaan isoa, punaista kameraansa ja otti illan aikana satoja, joskus tuhansia, kuvia. Kun näin ensimmäisen kerran Jaeseongin ottamia kuvia, olin pudota tuoliltani! Kun sain mahdollisuuden julkaista Sopat!-kirjan, ei ollut pienintäkään epäilystä siitä, kenet halusin kuvaajakseni.

Monet ihmiset olivat skeptisiä, kun kun kuvaajallani ei ollut ”nimeä”, eikä hän ollut koskaan kuvannut ruokaa. Näin ne voivottelevat ilmeet, jotka viestittivät minulle äänetöntä tyytymättömyyttä ratkaisuuni. Tiesin kuitenkin heti alkumetreillä tehneeni oikean ratkaisun. Halusin antaa tälle lahjakkaalle nuorelle eteläkorealaiselle herrasmiehelle mahdollisuuden näyttää kynsiään ja loistaa.

Asennetta!

Olimme hieman epävarmoja, mistä aloittaisimme. Yhteinen pyrkimyksemme oli erottua massasta. Kulutimme Jaeseongin kanssa tuntikausia kirjakaupoissa tutustumassa tarjontaan. Kalastelimme ideoita ja haimme inspiraatiota – ja mietimme, otimme selvää mitä emme ainakaan halunneet tehdä.

Kun aloitimme kuvaukset, huomasimme heti että olimme oikealla asialla. Asenne oli kohdallaan. Myös työnjako oli selkeä. Helpottaaksemme töitämme kuvasimme kaiken ravintola Qulman tiloissa. Minä hoidin kuvaideat ja sisällön sekä hankin ja asettelin raaka-aineet ja rekvisiitan. Jaeseong puolestaan hoiti valaistuksen, kuvaukset ja kaiken kuvaukseen liittyvän.

Minun piti aina ”myydä” kuvan idea uskottavasti mietteliäälle Jaeseongille. Hän ei todellakaan niellyt mitä vain, ja olimme valmiita aloittamaan vasta kun hän uskoi ideaani sataprosenttisesti.

Starakuvauksissa minä hoidin ideoinnin, ja Jaeseong toimi onnistuneesti ohjaajana. Meillä syntyi lyhyessä ajassa nopea ja tuottelias työskentelyprosessi, joka muuttui kuvausten edetessä koko ajan toimivammaksi ja mutkattomammaksi.

Opimme myös ratkomaan ongelmia. Kumpikaan meistä ei ollut tehnyt tällaista ennen. Hauskinta olikin keksiä, miten edetä ja saada aikaan se räjähtävä dynamiikka, johon muutamissa kuvissa pyrittiin. Kun nyt katson, mitä saimme aikaan, en voi olla kuin supertyytyväinen.

Laitoimme molemmat itsemme täysillä likoon, heart and soul, ja toivon sinunkin aistivan sen.

UUSI PROJEKTI

Uusin projektimme, The Helsinki Book lanseerattiin 2016 Helsingin Kirjamessuilla. Se on myynnissä Akateemisessa, Suomalaisessa, Nide:ssä ja Asematunnelin Rosebudissa. Chekkaa https://www.facebook.com/thehelsinkibook/

http://www.gurmee.net/2014/03/03/enkelinkosketus-ja-demoninhonka/

http://http://ruoka.fi/keittokirjat-testissa/blogit/keittokirjat-testissa-marc-aulenin-sopat/

http://http://areena.yle.fi/1-2283206

http://http://maukastaminimibudjetilla.blogspot.fi/2014/02/marc-aulen-sopat.html

http://http://kirjasfaari.fi/2014/04/marc-aulen-sopat/

http://www.lily.fi/blogit/tuhat-ja-yksi-kirjaa/sopat-aijamainen-ruokakirja-keittojen-ja-julkkisten-ystaville

https://radiohelsinki.fi/podcast/31515/?Hesa+o+Yg%F6sess%E4+vieraana+ravintoloitsija+Marc+Aul%E9n+19.3.2014

https://korianterifarmi.com/tag/marc-aulen/

http://www.undertheandalusiansun.com/2014/03/marc-aulens-soups.html

http://mautonoff.net/tag/marc-aulen/

http://pihinnaisenelamaa.blogspot.fi/2014/03/sopat-ravintolatason-keittoja-helposti.html

http://hellanjaviinilasinvalissa.blogspot.fi/2014/09/viikon-keittokirja-sopat-testissa.html

http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2014/03/marc-aulenin-minttuhernari-nordic.html